Blachy do pieczenia z wyjmowanym dnem – jakie mają zalety?

taca do pieczenia, kucharz, wypieki

Spośród wielu blach do pieczenia dostępnych w sklepach cukierniczych, uwagę przykuwają modele z wyjmowanym dnem. Są to formy stworzone dla osób szukających funkcjonalnych rozwiązań w kuchni i chcące zapewnić sobie maksymalny komfort podczas porcjowania, serwowania swoich wypieków. Poznaj zalety blach z tej kategorii i przekonaj się, że są dokładnie tym, czego potrzebujesz!

Wiele wypieków wygląda idealnie, ale… tylko do momentu, w którym spróbujemy wyciągnąć je z formy do pieczenia. Często jest to największe wyzwanie i niestety wielu z nas na tym etapie polega. Jeśli mamy do czynienia z kruchą tartą czy innym delikatnym daniem, zastąpmy zwyczajną blachę do pieczenia, modelem, które ma wyciągane dno. Dla wielu będzie to prawdziwe odkrycie.

Wyjmowane dno – proste rozwiązanie, które dużo ułatwiaBlachy do pieczenia z wyjmowanym dnem – jakie mają zalety?

Blachy do pieczenia z wyjmowanym dnem są popularnym wyborem wśród wielu kucharzy i piekarzy ze względu na swoje liczne zalety. Cała konstrukcja jest bardzo prosta. Forma składa się z dwóch elementów – rantów oraz spodu, który jest ruchomy. W czasie pieczenia pozostaje on wewnątrz blachy, a po wyjęciu z pieca i przestudzeniu może zostać wyjęty wraz z zawartością.

Tutaj są dwa „mechanizmy” wyciągania ciasta razem ze spodem, na którym się upiekło. Pierwszy polega na uniesieniu foremki i wypchnięciu zawartości dłonią do góry. Drugi to ściągany rant, który na czas pieczenia można zapiąć, a po wyjęciu z pieca i wystudzeniu odpiąć i poluzować. W ten sposób podnosimy brzegi, a ciasto zostaje w całości na podstawce – gotowe do podania.

Najważniejsze zalety blach z wyjmowanym dnem

Pierwszą, największą i oczywistą zaletą blach z wyjmowanym dnem, jest możliwość łatwego i szybkiego wyciągania gotowej potrawy lub ciasta bez uszkadzania ich struktury.

Taka forma zapewnia też wysoki poziom ochrony przed przypaleniem.  Blacha z wyjmowanym dnem zwykle wykonana jest z grubego i solidnego metalu, który równomiernie rozprowadza ciepło, zapobiegając przypaleniu się potrawy. Łatwo można kontrolować stopień wypieczenia, dzięki czemu unikamy niesmacznych zakalców.

Bezpłatne zdjęcie kobieta w czerwonym mienia talerzu z jabłczanym kulebiakiem

Blachy z wyjmowanym dnem są również łatwiejsze do czyszczenia i przechowywania. Zwykle posiadają one antyadhezyjne powłoki, które utrudniają przyklejanie się potrawy i ułatwiają usuwanie resztek mas czy okruszków z ich zakamarków. Dodatkowo, wyjmowane dno ułatwia mycie w trudno dostępnych miejscach, co znacznie ułatwia utrzymanie porządku w kuchni. Po zakończeniu pracy blachę można złożyć i schować do szafki, aby zaoszczędzić miejsce na blacie.

Dla kogo są blachy do pieczenia z wyjmowanym dnem?

Blachy z wyjmowanym dnem to doskonałe rozwiązanie dla osób, które często przygotowują ciasta, torty i tarty. Jednak nawet cukiernik amator doceni tak poręczny gadżet w swojej kuchni. Warto go kupić, zwłaszcza, że cena takiej formy nie różni się od innych, tradycyjnych, składających się z rantów zespolonych z dnem. Jeśli wybierzemy przy tym formy z regulowanymi rantami zyskamy wielofunkcyjny gadżet do rozmaitych wypieków.

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top